Palatul de Justiție din București
by hotelrazvan
Atunci când trecem pe lângă Piața Unirii găsim și o clădire impresionantă, care parcă provine din altă epocă. Este vorba de Palatul de Justiție din București.
Clădirea a fost construită între anii 1890-1895 după planurile arhitecților Albert Ballu și Ion Mincu, cel din urmă fiind și responsabilul de schițele decorațiunilor interioare: plafoane, pardoseli, balustrade, scări și mobilier.
Pe vremea când clădirea a fost ridicată acolo, pe malul drept al Dâmboviței, funcționa Curtea Judecătorească, care era înălțată pe moșiile boierilor Crețulești și Golești. Cea care a asigurat execuția lucrărilor a fost firma inginerului Nicolae Cuțarida.
Palatul avea în interior o Sală a pașilor pierduți, întocmai ca în Palatul Universității din Iași. Această sală, însă, era numită și „Sala orologiului”, numele său provenind de la orologiul montat în acest spațiu, care avea ca scop să măsoare „cursul proceselor”. De asemenea, această sală ocupă un sfert din cei aproape 13.000 de metri pătrați din suprafața totală a clădirii la sol.
Exteriorul clădirii este realizat în stilul Renașterii franceze, având fațada centrală puțin decroșată și cu șase pilaștri puternici. Deasupra intrării principale sunt amplasate șase statui alegorice, care semnifică (de la stânga la dreapta): Atenția, Vigoarea, Legea, Justiția, Elocința și Adevărul. Acestea au fost sculptate de Carol Storck, Frederick Storck, Wladimir Hegel și George Vasilescu.
Pe 7 octombrie 1890 a avut loc un eveniment important: Inaugurarea clădirii. Regele Carol I al României a pus, personal, piatra de temelie a clădirii. Ceremonia s-a desfășurat după specificul vremii: actul de fundație de pargament a fost semnat de către rege, care l-a pecetluit cu pecetea regală. Mai apoi, regele, în timp ce purta un șorț alb cu ciucuri de aur, a depus pergamentul în fundație și a pus prima cărămidă.
sursă info
sursă foto 1, 2, 3
Recommended Posts
Parcul IOR, oază de liniște între blocuri
25 martie 2016
Istoria Muzeului George Enescu
17 martie 2016
Voi știați că…?
10 martie 2016