Curiozități despre Palatul Regal din București

Muzeul_National_de_Arta,_Bucuresti

Când te plimbi pe Calea Victoriei, foarte probabil o să te oprești câteva secunde, sau chiar minute, să privești clădirea împunătoare din aproprierea Ateneului Român.

Clădirea reprezintă un simbol al regalității românești și al artei sfârșitului de secol XIX, Carol I dorindu-și ca palatul să fie unul care să se ridice la standardele europene. Cel responsabil de această clădire a fost arhitectul francez Paul Gottereau, care a gândit proiectul după următoarea structură: corpul din stângă – fosta reședință a lui Cuza, corpul central – o construcție nouă care să găzduiască Sala Tronului și marile săli de recepție, iar a treia clădire, din dreapta, să fie folosită pentru corpul de gardă, iar etajul pentru a găzdui oaspeții princiari.

În anul 1950 a fost inaugurată prima galerie de artă a muzeului, iar acesta a funcționat până în anul 1989, când în timpul evenimentelor din decembrie clădirea a fost distrusă în proporție de 80%, multe dintre lucrări fiind degradate.

Totuși, în anul 1990, Guvernul a hotărât ca fostul Palat Regal să devină noul Muzeu Național de Artă al României, acesta fiind până în 2000 în ample lucrări de renovare și reamenajare.

În momentul de față reprezintă un muzeu destul de cunoscut, atât pentru localnici, cât și pentru turiști, unde putem regăsi destul de multe opere de artă valoroase.

 

sursă foto 1; sursă info 1, 2

Share

Recommended Posts

Comments

  1. Palatul proiectat de Gottereau a ars in 1926, actualul palat a fost proiectat la ideea lui Carol al II-lea, arhitect Nenciulescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *