Parcul IOR, oază de liniște între blocuri

În zona central-estică a Capitalei, aproape de zonele Baba Novac, Nicoale Grigorescu și Camil Ressu, găsim parcul IOR. Amenajat între anii 1963-1964 acesta a fost inițial o zonă de recreere a locuitorilor  din blocurile carierului Titan.  Acum, deși oficial se numește Parcul ALexandru Ioan Cuza (datorită statuii domnitoruli de la intrarea din parc), parcul este cunoscut sub numele de Parcul IOR.

parcul-titan

Denumirea de Parcul IOR provine de la numele Întreprinderii Optice Române, care se află în vecinătate.

500_dscf9950

Parcul are în interior și un lac de agrement, cu o suprafață de 50 de hectare, unde se pot face plimbări cu vaporașul sau bărcile. Interesant este faptul că acest lac este de origine naturală, despărțit de podul Liviu Rebreanu, astfel încât există Lacul Titan 1 și Lacul Titan 2.

Lac_titan_Parcul_Titan_IOR_Alexandru_Ioan_Cuza_Bucuresti

Acest parc are și câteva insulițe: „Insula pensionarilor”, „Insula înecaților” și „Insula IOR” sunt doar câteva dintre ele.

Mai mult decât atât, în acest parc există și o biserică. Biserica Pogorârea Sfântului Duh din lemn este numită și „bijuteria Parcului IOR”; a fost construită în anii 1994-1996 în stil maramureșean și are o înălțime de 45 m.

pogorarea-titan-(6)

 

Găsești aici mai multe articole despre București.

sursă info: 1, 2,
sursă foto: 1, 2, 3, 4

Share

Recommended Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *