Babele – tradiții și superstiții

Personaje mitologice populare româneșeti, Babele sunt văzute drept vestitoare ale primăverii.

Legenda babelor este strâns legată de Baba Dochia, care era responsabilă de venirea iernii. De pe 1 până pe 9 martie, Baba Dochia începe să-și lepede cojoacele, acesta fiind un semn că vremea devine din ce în ce mai călduroasă.

babele-lunii-martie

Fiecare zi din intervalul 1-9 martie reprezintă un etalon pentru restul anului. Dacă este vreme frumoasă și soare, vom avea parte de un an bogat, în care toate ne vor merge bine. Dacă vom avea vreme urâtă, cu ploaie și nori, vom fi supărăcioși și mohorâți, ca baba pe care ne-am ales-o. Totuși, dacă în ziua aleasă de noi va ninge, înseamnă că anul nostru va fi unul bogat, cu multe realizări.

Cum se alege baba?

În primul rând, trebuie precizat faptul că tradițiile legate de babe sunt diferite în țară, în funcție de zona în care ne aflăm. De obicei sunt 9 babe, însă Muntenia sunt 12; în Maramureș se bat ușile în primele zile din martie, pentru ca alunga iarna din casă și a face loc unui anotimp mai călduros, iar în Ardeal babele se numesc Vântoase, din cauza vremii mofturoase.

baba-in-martie

În al doilea rând, există două variante de alegere a babei. Cea mai simplă variantă ne pune să alegem o zi, după bunul plac, cu singura condiție ca această alegere să fie făcută înainte de intervalul 1-9 martie. Cea de-a doua variantă spune că baba noastră va fi conform zilei noastre de naștere. Astfel că, dacă o persoană este născută între 1 și 9 (valabil pentru orice lună), va fi destul de simplu, iar dacă data nașterii este formată din două cifre, alegerea babei se va face prin adunarea celor două cifre. De exemplu, dacă cineva este născut pe 29 mai, se va calcula astfel:  2 + 9 = 11, 1 +1 = 2, astfel că baba va fi pe 2 martie.

În concluzie, babele reprezintă trecerea dintre iarnă și primăvară, dar și un nou început.

sursă informații
sursă foto 1, 2

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *