Istoria Muzeului George Enescu

Muzeul George Enescu, amplasat pe Calea Victoriei, în apropriere de Piața Victoriei, este deosebit și prin faptul că se află în Palatul Cantacuzino, unul dintre cele mai frumoase palate din București.

Palatul Cantacuzino se numește astfel deoarece cel care a construit acest palat a fost Gheorghe Grigore Cantacuzino, între anii 1901 și 1903, iar după moartea acestuia, clădirea a intrat în posesia fiului său, Mihail G. Cantacuzino și a soției acestuia, Maria. După ce soțul ei a murit prematur, Maria s-a recăsătorit cu George Enescu, în anul 1937.

40423368

Cea care atrage atenția, chiar de pe Calea Victoriei, este  fațada palatului, care este plină de sculpuri, iar chiar pe frontonul circulat are stema princiară a Cantacuzinilor. Totuși, astăzi clădirea adăpostește Muzeul George Enescu deoarece atunci când acesta a murit, în anul 1955, soția sa a donat imobilul statului român. Astfel, din 19 iunie 1956, a început să funcționeze Muzeul „George Enescu”, muzeu dedicat memoriei compozitorului.

4919937716_cda5464b84_z

Mai mult decât atât, din anul 2007, Palatul Cantacuzino este inclus pe lista monumentelor Patrimoniului European.

Toate aceste lucruri îi conferă Muzeului Național „George Enescu” valoare istorică, artistică, culturală și turistică. Prin parcurgerea expoziției permanente a muzeului putem să descoperim viața și cariera unui artist de excepție. Expoziția este desfășurată în trei săli ale palatului și sunt prezentate cronologic diverse mărturii ale biografiei muzicianului, de la obiecte și instrumente muzicale, până la fotografii, manuscrise, dar și documente legate de viața și activitatea lui George Enescu.

Instituția publică de cultură este astăzi în subordinea Ministerului Culturii și poate fi vizitată de marți până duminică, de la 10:00 – 17:00. Biletul costă 6 lei pentru adulți și 1,5 lei pentru elevi și studenți. Mai mult decât atât, accesul este gratuit în data de 26 a fiecărei luni.

sursă info, sursă foto 1, 2

 

Share

Recommended Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *