5 curiozităţi despre Bucureşti

by

Ne gândeam că ar fi o idee bună să te introducem puţin în poveştile Bucureştiului, ca să-l cunoşti mai bine şi să ai şederea mai plăcută. Mergând pe această idee, am pregătit câteva curiozitaţi despre Capitală. 😀

1. Deşi nu există dovezi foarte clare, legenda spune că numele oraşului Bucureşti vine de la un cioban pe nume Bucur, care s-a stabilit în urmă cu mult timp pe malul Dâmboviţei şi a ales să-şi trăiască viaţa acolo. Uşor-uşor, în jurul lui au început să se construiască mai multe case, iar zona s-a tot extins până când a devenit ditamai oraşul. Apropo de asta, Bucureşti este a şasea capitală din Uniunea Europeană, ca mărime.

2. În 1916, Iaşiul a fost desemnată capitala ţării, după ce autorităţile române şi familia regală s-au mutat acolo pentru că Bucureştiul căzuse în mâinile Puterilor Centrale, în timpul Primului Război Mondial. Totuşi, capitala a devenit din nou Bucureşti 2 ani mai târziu, în 1918.

3. Dacă în plimbările tale prin Capitală o să ajungi pe Calea Victoriei, să ştii că acolo a fost primul drum din Bucureşti, numit la vremea respectivă Drumul de Lemn.

calea victoriei - drumul de lemn

4. Legenda spune că micii au fost inventaţi în Bucureşti, de Iordache Ionescu, proprietarul unui restaurant numit la vremea aceea „La o idee” (situat pe Strada Covaci). Ionescu a rămas fără maţe pentru cârnaţi, aşa că s-a gândit să pună pe grătar doar amestecul de carne cu bicarbonat, fără niciun fel de înveliş. Se pare că a fost o idee bună.

5. Aeroportul Internaţional Bucureşti-Băneasa este primul aeroport înfiinţat în România, inaugurat în 1920. Clădirea actuală a fost construită între 1947 şi 1952, având formă de elice cu trei pale.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *