Tu ce stii despre Ateneul Roman?

Ateneul Român din București este una dintre cele mai impresionante clădiri istorice din capitală. A fost construit între 1886 și 1889, în urma inițiativei unei societăți omonime, care a pornit campanie de donații cu celebrul slogan: „Dați 1 leu pentru Ateneu. Astfel că în câțiva ani s-au strâns destui bani pentru a construi clădirea inspirată din arhitectura pariziană.

AteneulRoman1

Proiectul Ateneului Român a fost realizat de către arhitectul francez Alber Galleron, împreună cu arhitecții români Grigore Cerchez, Constantin Olănescu, Ion Mincu și Ion Gr. Cancazuino. Deși se regăsesc elemente ecletismului și arhitecturii franceze de la începutul secolului XIX, stilul clădirii este unul neoclasic.Ateneul este unul dintre multele motive pentru care orașul București a primit de-a lungul timpului titlul de Micul Paris.

Ateneul-Roman3

Principala utilitate a ateneului este cea de găzdui concerte,deși au mai fost organizate și conferințe, expoziții de pictură sau simpozioane. De asemenea, clădirea are și o funcție simbolică, și anume de a reprezenta moștenirea culturală a românilor. Atât în exteriorul clădirii, cât și în interior, se regăsesc nume și reprezentări vizuale a unor personalități istorice românești memorabile, care au scopul de a readuce la viață trecutul glorios al țării.

IMG_8599

De exemplu, la fațada exterioară, sub frontonul triungular, se află portretele a cinci domnitori români: Alexandru cel Bun, Vasile Lupu, Carol 1, Matei Basarab și Neagoe Basarab. Aceste portrete sunt realizate în mozaic aurit, utilizarea acestuia având ca scop amintirea moștenirii bizantine a țării.

Fresca Ateneu Roman

De asemenea, cupola interioară are inscripții ale mai multor personalități culturale poleite cu aur, iar în interiorul sălii există pe peretele circular o impresionantă frescă, care are ca scop evocarea momentelor cele mai importante ale istoriei noastre naționale.

Astăzi, Ateneul Român reprezintă un exponent arhitectonic și spiritual al unei țări întregi.

Tu ce mai știi despre Ateneul Român?

 

sursă info 1, 2; sursă foto 1,2, 3, 4

Share

Recommended Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *