Curiozitati despre Palatul CEC

Palatul-CEC-Foto-Elmomat

Palatul CEC este acea clădire somptuoasă pe care o vedem de fiecare dată pe partea stângă a străzii, atunci când trecem pe Calea Victoriei, dinspre Piața Națiunile Unite înspre Centrul Vechi.

Totuși, această clădire reprezintă un monument istoric și național din București. Palatul CEC (Palatul Casei de Depuneri, Consemnațiuni și Economie) a început să fie construit abia în anul 1897, deși până atunci Casa de Depuneri, Consemnațiuni și Economie, fiind înființată în aunl 1864, a avut mai întâi sediul într-o clădire dată de MInisterul de Finanțe și, mai apoi, în Hanul Șerban Vodă (unde ulterior a fost construită Banca Națională).

Cantacuzino-5Cel care a proiectat clădirea Palatului CEC a fost Paul Gottereau, iar lucrările au fost atent supravegheate de regele Carol I al României și regina Elisabeta. Construcția clădirii a durat 3 ani de zile, fiind finalizată în anul 1900. Stilul arhitectural este unul ecletic, cu anumite influențe renascentiste. Intrarea este reprezentată dintr-un fontron în semicerc, sprijinit de coloane; iar pe acoperiș a fost realizată o mare cupolă din metal și sticlă. Aceste cupole sunt prezente în mai multe părți ale clădirii, chiar și în holul central, acolo unde sunt amenajate ghișeele.

Astăzi Palatul C.E.C adăpostește sediul CEC Bank și Muzeul CEC, unde se poate afla, prin obiectele expuse, evoluția istorică a acestei clădiri. Este una dintre cele mai impresionante clădiri din București, iar arhitectura sa, față de cea a altor clădiri, nu a suferit din cauza războaielor asu a cutremurelor care au fost de-a lungul anilor.

Despre ce alte clădiri din București v-ați dori să aflați mai multe? Așteptăm sugestiile voastre în comentarii.

sursă info; sursă foto 1, 2

Share

Recommended Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *