O mică istorie a orașului București

București este cel mai mare oraș din România, capitală din anul X. Totuși, ce alte lucruri mai cunoașteți despre acest oraș?

Legenda spune că orașul București a fost întemeiat de un anume Bucur (de unde și numele orașului), iar prima referință istorică despre acest oraș, cu numele de București, datează din Evul Mediu, în 1459.

bucharest-casa-oteleseanu-house

Față de alte capitale europene, orașul București nu are o istorie de milenii. Totuși, din secolul al XV-lea, orașul a început să aibă o creștere constasntă din punct de vedere economic și politic, la un moment dat devenind un centru al Valahiei din aceste două puncte de vedere.

În anul 1881 orașul a devenit capitala Principatelor Române, după ce Moldova și Țara Românească s-au unificat. Orașul s-a bucurat de o vastă moștenire arhitecturală, care însă a fost distrusă într-un incendiu în anul 1847. Totuși, acest lucru a dus capitala către o nouă perioadă de prosperitate, astfel încât, la începutul secolului XX, capitala a fost supranumită și „Micul Paris”, iar Calea Victoriei era adesea comparată cu faimosul bulevard parizian Champs Elysees.

arch_and_press_house

 

bucharest

În timpul perioadei interbelice, orașul și-a cunoscut zilele de glorie culturală, consolidându-și prestigiul la nivel național și internațional.
Din păcate, odată ce regimul comunist a acaparat scena politică a României, mai multe coordonate au fost pierdute, multe dintre reperele istorie ale orașului fiind distruse.

De la căderea comunismului până în prezent, capitala București trece printr-o continuă și profundă reînnoire la nivel de planificare urbană. De asemenea, în prezent au loc foarte multe evenimente culturale, orașul fiind și unul dintre participanții la concursul pentru a fi Capitală Culturală Europeană în anul 2021.

 

sursă info
sursă foto 1 2 3

Share

Recommended Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *