Povestea cartierului Titan

Cartierul Titan din București este unul destul de cunoscut și, în același timp, unul cu o poveste destul de interesantă. Cartierul mai poartă și numele de „Balta Albă”, însă de unde provine acesta?

Noi am găsit două explicații posibile. Prima variantă este legată de secolul XIX și de un obicei morbid din acea vreme. Povestea face referire la o groapă sau loc mlăștinos unde, în timpul ciumei lui Vodă Caragea, prin 1813, se aduceau cadavrele ciumaților care erau acoperite acolo cu var nestins. În acea perioada au murit aproximativ 50.000 de oameni și, deși această groapă a fost astupată, atunci când ploua, chiar dacă locul este adânc decât drumul, devenea, din cauza varului, o baltă albă.

Balta Alba

Aceasta a fost prima variantă. Cea de-a doua variantă nu mai este atât de morbidă. Pe la începutul secolului XX era amplasată acolo o cârciumă, care avea și o grădină de vară. Lângă local era și un teren mare și mlăștinos, unde se strângea apa atunci când ploua. Din diferite circumstanțe, apa ploii nu se evapora răpid, rămânând acolo destul de mult timp. Se spune că atunci când era soare afară, razele soarelui se reflectau în acea baltă, creând impresia unei întinderi albe. Astfel că, cârciumarul a hotărât să numească localul său „Balta Albă”.

Însă cum s-a ajuns la numele de Titan?
Cartierul a preluat denumirea asta de la fabrica de ciment „Titan”, care a fost construită la începutul secolului XX.

61453699

Cartierul a avut parte de o evoluție extraordinară. În anii ’70 cartierul nu era deloc așa cum îl știm astăzi; era o zonă mlăștinoasă, la marginea orașului. Abia prin anii 70 au început să se construiască blocuri de patru etaje în jurul stației de metrou, iar mai apoi și blocuri mai înalte, de opt etaje. Aproape de anii 90 s-a construit și magazinul Titan.

liviu_rebreanu_la_pod

Astăzi cartierul TItan reprezintă o zonă liniștită și confonfortabilă, datorită și zonei verzi din jur de care se bucură (Parcul IOR), dar și de legătura strânsă de restul orașului, prin liniile RATB sau metrou.

 

Sursă articol

Share

Recommended Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *