Arhitectura lui Ion Mincu

Din punct de vedere arhitectural, București este un oraș destul de mix. Ion Mincu reprezintă unul dintre simbolurile arhitecturale ale capitalei. Arhitectura neo-românească a acestuia se regăsește în destul de multe clădiri din capitală. Ion Mincu a reușit să integreze în creațiile sale specificul arhitecturii tradiționale românești.

Ion Mincu (1852-1912) a reprezentat o figură proeminentă a arhitecturii românești din secolul XIX, fiind cel care a conceput stilul de arhitectură neo-românească. Acesta a absolvit  Școala Națională de poduri și șosele din București și apoi a continuat studiile la Școala Națională de Arte Frumoase din Paris. În Paris a fost studentul arhitectului francez Viollet-le-Duc, iar datorită premiului primit din partea Societății Centrale a Arhitecților Francezi, a reușit să studieze și în Spania, Italia și Grecia.

În ultimul deceniu al secolului XIX, Europa era dominată de ideea de afirmare a identității naționale prin artă. În momentul în care s-a întors la el în țară, în 1884, imediat după ce România câștigase de curând independența, Mincu era convins că arhitectura, ca forma de exprimare artistică, poate servi intereselor naționale, în același fel cum și literatura și pictura o fac.

Mincu a studiat monumentele din timpul perioadei medievale, iar din acestea a preluat anumite elemente stilistice, pe care le-a integrat într-un stil arhitectural nou, și anume arhitectura neo-românească.

Câteva dintre operele lui Ion Mincu din București. Voi știați că el a fost arhitectul acestor clădiri?

1. Școala Centrală de fete din București

Scoala_centrala_de_fete_imagine_din_curtea_interioara

2. Casa Lahovari

79CasaSeteanu

3. Casa Petrașcu

Casa-Petrascu

4.  Casa Monteoru

casa-monteoru

5. Casa Vernescu

casa-lens-vernescu-cladire

6. Bufetul din Șoseaua Kiseleff (1882-1892), în prezent restaurantul Doina

kiseleff-roadside-buffet-bucharest

sursă informații
sursă foto 1, 2, 3, 4, 5, 6

Share

Recommended Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *